13 Haziran 2008 Cuma

MAVİ BAYRAKLI KOYLARIMIZ-1

Sizlere yazın bu ilk günlerinde tüm yaz boyunca yoğun bir yük taşıyacak olan harika ülkemizin harika denizlerini korumak ve kıymet bilmek açısından çevre koruma anlamında çok önemli bir çalışma olan mavi bayrak projesinden bahsetmek istiyorum.Medyadan mavi bayraklı koylarımıza hergün bir yenisinin eklendiğini ve kültür bakanlığının bu konuda çeşitli çalışmalar yapmaya devam ettiğini takip ediyorum.Herkesi bu konuda duyarlılığa davet ediyorum.

MAVİ BAYRAK PROJESİ
Avrupa Topluluğu, kendi ülkelerinde yüzme amacı ile kullanılacak göl ve deniz suları için gerekli su kalitelerini belirleyen mikrobiyolojik parametreleri, yol gösterici ve uyulması zorunlu hükümler olarak ortaya koymuştur.
Bu çalışmalar 1987 yılında Avrupa Çevre Eğitim Vakfı (FEEE) tarafından yürütülen Mavi Bayrak Kampanyası adı altında birleştirilmiş önce 11 AT ülkesi daha sonra 22 ülkede başarı ile uygulanmıştır. 2001 yılında ise Avrupa’nın dışında yer alan ülkelerden gelen talepler doğrultusunda kampanyanın kapsamı genişletilmiş olup Avrupa Çevre Eğitim Vakfı’nın adı Çevre Eğitim Vakfı olarak değiştirilmiştir.
Mavi Bayrak Kampanyası dört temel konu üzerinde yoğunlaşmıştır. Bunlar:
• Yüzme amacıyla kullanılan suyun niteliği.

• Çevresel eğitim ve bilgilendirme çalışmalarının yönlendirilmesi
• Çevre Yönetimi
• Plaj düzeni ve emniyetinin sağlanması

Kıyıların korunması, çevre bilincinin gelişmesinde ve turizm pazarlanmasında Mavi Bayrak Projesinin önemli bir yeri bulunmaktadır. Esasen bir çevre ödülü olmakla birlikte, uluslararası standart özelliği taşıması ve uygulama alanının kıyılar olması nedeni ile turizm sektörü açısından büyük bir öneme sahiptir.

Sizlere ülkemizdeki bazı mavi bayraklı denizlerimizi tanıtmaya çalışacağım.


ALANYA-KEYKUBAT PLAJI

Yarımadanın doğusunda, belediye binasının önünden başlayarak yaklaşık 3 kilometre uzunluğundadır. Mavi Bayraklıdır. Deniz ve plaj kumdur, bazı kesimlerinde kum kayası vardır. Kıyı boyunca uzanan parkların ve turistik tesislerin yeşil alanlarından dolayı Bengonvil Plajı adıyla da bilinir. Kleopatra Plajı gibi Alanya'nın en gözde plajdır. Kıyıda her türlü su sporlarının yapılabildiği işletmeler vardır. Giriş ücretsiz; plaj hizmetleri ise ücretlidir. Şezlong, plaj şemsiyesi gibi hizmetler yaklaşık 50 metrede bir kurulu bulunan büfelerden alınabilir. Turistik tesislerin restoran ve kafeteryaları da dışarıdan gelen konuklara açıktır. Bazı otellerin iskelelerinden tekne gezisine çıkılabilir.

Hiç yorum yok: